Какво е Тенсел

Тенселът /Tencel®/ е името на запазената марка на наскоро изобретената тъкан, изцяло от естествени материали, наречена лиосел. Това е единствената нова тъкан, изобретена през последните 30 години, заедно с найлона и полиестера. Но за разлика от найлона и полиестера, лиосела не се произвежда от изцяло синтетични полимери, а от чиста дървесна целулоза. Тя се добива от дървесина, от контролирани ферми за дърва или по-скоро евкалипт или бамбук, заради което се счита за възобновяем природосъобразен материал. Въпреки, че тъканта е произведена по изкуствен начин, тя се счита за естествена и съответно – биоразградима.
 
Тъканта Тенсел

Тъканта Тенсел се произвежда или изцяло от лиосел или се комбинира с други материали за постигането на различна текстура или намаляване на разходите. Тъканите направени с къси влакна тенсел наподобяват много усещането за памук. За разлика от памука, обаче, лиосела е по-малко податлив към мачкане и не се степва. Тенселът, изработен с по-дълги фибри дава на тъканта гладко копринено усещане на външен вид.

Това е най-нежната материя за спално бельо, след коприната. Ценителите казват, че може да я замести. Тенселът се поддържа по-лесно, не се зацапва бързо, може и да не се глади, пере се на по-ниска температура, но се третира като памука. Със сигурност не изисква толкова грижи колкото спалното бельо от коприна.
 
 
Характеристики и приложения

В чистата си форма, лиоселът е много здрав и издържа дълго време. Може да бъде смесен с редица други тъкани като памук, вълна, лен, коприна или ликра. Може също така да бъде обработен да има различни текстури, от коприна до деним. Платът пада много добре и не се мачка, което го прави идеален за изработката на дрехи и луксозни спални комплекти.

Благодарение на нано технологичния си процес на производство, лиоселът има отлични свойства за абсорбация на влагата от тялото и отделянето й в атмосферата - дори повече от памука.
 
 
Недостатъци

Понеже тъканта има ниска повърхностна температура, боите не се задържат добре на нея, което може да доведе до по-бързо избледняване на цветовете на тъканта. Съществува и дебат относно екологичността на тъканта. Въпреки, че идва от естествени възобновяеми източници, отглеждани без пестициди, се използва много енергия и горива дървесината да бъде транспортирана от производствените заводи в Африка до Европа.

Самият производствен процес също поглъща много енергия, а веществата, които се използват за третиране на фибрите се извличат от петролни продукти. Въпреки, че самите фибри са екологично чисти, то това не винаги е така с материалите използвани за боядисването им.

И ако се абстрахирате от недостатъците, може да разгледате чудесното спално бельо от Тенсел, което предлагаме в нашия магазин.

167
Какво е Тенсел

Сподели с приятели

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Приемам