С грижа за спалното бельо

Здравословният сън е предпоставка за щастлив семеен живот, за усмивки и добър старт на деня и ние всеки ден прекарваме близо половината от деня си в леглото. За това завивките, чаршафите и всичко останало, което включва комплекта за спане, трябва да се поддържа изрядно чисто.

Всеки има различно виждане за периода, през който сменя спалното си бельо и той е най-често веднъж месечно, или веднъж на две седмици. Но нашият опит показва малко по-различни резултати.

Всички сме чували за лошите акари, домашен прах и частички мъртва кожа, които се натрупват в леглото и завивките и колко много неприятни последици може да има от тях като алергии, астма и подобни. Последните изследвания сочат като оптимална смяна на постелъчните комплекти да става веднъж седмично. Възможно е и веднъж на две седмици, но условието е домашния любимец да не спи при вас на леглото и да не сте от хората, които се потят обилно.

След подмяната на спалното бельо следва прането - а именно то скъсява живота на чаршафите, калъфките и калъфките за завивки. Ето и нашите съвети, как да удължим живота на спалното ни бельо и как да се радваме винаги на здрав и спокоен сън.

Редуване на спалните комплекти

Намалете износването, като редувате комплектите си спално бельо веднъж седмично, за да гарантирате, че чаршафите ви ще издържат по-дълго време. А и така ще се чувствате по-комфортно.

Разделно пране

Ако сте решили да пуснете пералня с мръсни чорапи и дънки плюс долен и горен чаршаф, то от нас да знаете, че това е огромна грешка. Пълните със замърсители дрехи ще застрашат качеството и чистота на спалните завивки. Просто перете дрехите и спалните комплекти  отделно и всичко ще е наред.

Избор на подходяща програма за пералнята

Всеки плат има своите изисквания за температура на водата при пране, но за предпочитане са щадящите програми на ниска температура и изплакване обилно с вода. Памукът и микрофибърът може да бъдат пуснати в пералнята за цветно пране, но други материали, като сатен, вълна и коприна имат нужда от деликатна грижа и отделни програми за пране. Нашият съвет е винаги да погледнете малкото етикетче зашито по ръбовете и да спазите изискванията на производителя за температура на водата и режим на пране. Много лесно и хитро за изпълнение.

Предпочитания за препарати и омекотители

Всички се изкушаваме да имаме изключително бялото пране, както в повечето реклами и за това използваме избелващи препарати. Но те не са най-безопасните за тъканта на плата на нашето спално бельо. Нашият съвет е да избягвате използването на белина или някои от "безопасните" избелващи препарати и никога да не ги използвате особено за пране на цветни чаршафи.

Съставките в белината и другите избелващи препарати са в състояние да повредят качествената материя и да нанесат последици в дълбочина. Освен това и белината е враг номер едно на чувствителната кожа. Не се подмамвайте от белотата и временната чистота – вашите чаршафи ще живеят по-дълго, ако избягвате белината и нейните производни.

Омекотителите също можем да ги споменем като застрашаващи материята, но само ако се използват в огромни
количества. Слагайте точно толкова, колкото е посочено на
опаковката, и няма да имате проблеми. Омекотителят дава свеж аромат на
всяко пране, но ако имате непоносимост към миризми, просто го оставете
настрана.

Сушене, гладене и съхранение

Сушенето на открито е много важно, за да може слънчевите лъчи да дезинфекцират от вредните акари и микроорганизми, останали след прането на ниска температура. Ако сушите спалното си бельо в сушилня, разстелете го върху леглото си, докато все още е топло, така ще се изглади по-лесно. Не подминавайте гладенето с лека ръка, както повечето домакини правят. Горещата ютия убива всички болестотворни организми оцелели след прането и сушенето.

Уверете се, че вашето спално бельо е напълно изсъхнало след прането, преди да го сгънете и приберете в гардероба. Това ще се предотврати появата на влага, миризми и плесен.  Съхранявайте спалното бельо на хладно и сухо място. Влажните шкафове водят до плесенясали чаршафи и неприятни миризми!

181
С грижа за спалното бельо

Сподели с приятели

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Приемам